Mus owolovo

Jak jeść zdrowiej bez wyrzeczeń? Proste zmiany, które wprowadzisz do diety już teraz

Jak jeść zdrowiej bez wyrzeczeń? Proste zmiany, które wprowadzisz do diety już teraz

Zdrowa, bogata w składniki odżywcze i lekkostrawna dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Jej bazą powinny być warzywa, owoce i produkty jak najmniej przetworzone, ale w zabieganej codzienności nie każdy z nas ma czas, by codziennie przygotowywać sałatki i inne czasochłonne dania. Jak więc poprawić swoją dietę bez wprowadzania skomplikowanych jadłospisów i drogich składników?

Proste pomysły na zdrowe przekąski

Największą zmorą każdej diety jest podjadanie – drożdżówka w biegu zamiast porządnego śniadania, batonik do kawy w pracy czy paczka czipsów na mały głód po południu i nagle okazuje się, że znaczna część naszych posiłków w ciągu dnia składa się z cukru, tłuszczu i soli. Dlatego warto zadbać o to, by zawsze mieć pod ręką coś wartościowego do jedzenia. Zamiast drożdżówki warto wybrać pożywne owsiane ciastko, a przesłodzone batoniki zamienić na suszone owoce, jogurt z miodem albo wygodny mus owocowy, na przykład mus owolovo w wersji z jabłkiem, morelą czy bananem. Wyjątkowo sycącą propozycją są też po prostu orzechy i pestki, które możemy podjadać bez wyrzutów sumienia – dostarczymy sobie w ten sposób mnóstwa dobrych tłuszczów i mikroelementów.

Dania na szybko

Wiele osób dietę zaczyna w styczniu, na fali noworocznych postanowień, i nie ma w tym nic złego, ale jest to pora roku, w której o dostęp do świeżych warzyw. Dobrym pomysłem jest więc przygotowanie zapasów na czarną godzinę, kiedy dopadnie nas spadek motywacji, brak czasu na gotowanie albo ogólne zniechęcenie do utrzymywania nowych, zdrowszych nawyków. W szafce warto mieć schowane półprodukty, z których błyskawicznie wyczarujemy coś pysznego, a przy tym odżywczego. Puszka pomidorów szybko zamieni się w zupę, sos do pełnoziarnistego makaronu albo bazę do szakszuki, z ugotowanej fasoli łatwo zrobić wegańskie kotlety, pasztet warzywny czy pastę na kanapki, a owocowy lub owocowo-warzywny mus owolovo możemy użyć jako:

  • nadzienie do naleśników
  • dodatek smakowy do śniadaniowej owsianki czy placków na słodko
  • bazę do zdrowszego deseru z jogurtem, granolą i miodem
  • lekką kolację
  • smarowidło do grzanek.

Mając zawsze pod ręką produkty pełne cennych składników odżywczych będziemy mogli jeść zdrowiej bez większych wyrzeczeń. Dieta nie musi być rygorystyczna, a drobne, codzienne nawyki przełożą się szybko na nasze lepsze samopoczucie każdego dnia.

 

 

Share this post